Könyvtárunk története

2012. február 1-én Hatvan Város Önkormányzata új közgyűjteményt, új kulturális intézményt alapított. Célja volt ezzel az, hogy a készülőben lévő Országos Vadászati Múzeumot segítő intézményt hozzon létre, illetve hogy színesítse a város kulturális palettáját. Célja az új intézménnyel továbbá, hogy népszerűsítse a természettudományi ismereteket gyermek- és felnőtt lakosság körében egyaránt.

Tudásközpontot kíván a Fenntartó létrehozni Hatvan városában, hogy csökkentse a digitális írástudatlanságot, illetve, hogy biztosítsa az egyenlő hozzáférést a helyi információkhoz és a tudományos eredmények megismeréséhez.

Az új intézmény működésének alapjaként elkészültek az alapdokumentumok.

A könyvtár által nyújtott szolgáltatásokhoz, állományalakítási feladatokhoz, illetve kulturális intézményként a működési ellátáshoz és a közművelődési feladatokhoz a szükséges humánerőforrás- és informatikai eszköz fejlesztés költségvetési- és pályázati finanszírozásból  valósul meg.

Könyvtárunk dokumentumállománya gyűjtőkörének megfelelően, folyamatosan gyarapodik vásárlás, ajándékozás és csere útján. A Könyvtár gyűjteményét és szolgáltatásait a helyi igényeknek megfelelően alakítja, helyismereti információkat és dokumentumokat is gyűjt.

Könyvtárunk elhelyezésében is történetek változások a megalapítás óta. Jelenlegi székhelyünk: Hatvan, Kossuth tér 2.

Könyvtárunk életében fontos eseményt jelentett, hogy a HUNTÉKA integrált számítógépes rendszer segítségével bekapcsolódhattunk az országos elektronikus könyvtári rendszerbe.

A Széchenyi Zsigmond Könyvtár dolgozói hagyományos és elektronikus megkeresés alkalmával is szívesen állnak az olvasók rendelkezésére.