Könyvajánló

      Képtalálat a következőre: „vadászparadicsom a vértesben”

A Vértesi Erdő Zrt. „Vadászparadicsom a Vértesben” címmel adta ki Gróf Merán Fülöp könyvét, mely írás a korábbiakhoz hasonlóan, nagyrészt bemutatja a grófi család megváltozott életét 1946 -tól, a csákberényi lakosok létét, gondolkodását, emberségességét. Irodalmi műve szól a mélyen tisztelt vadról és a vadászatról, és szeretett Vérteséről. Valójában egy érdekfeszítő történelmi korrajz a rettenetes és csodálatos XX. század közepéről. Lebilincselő olvasmány remek stílusban megírva...

 

Képtalálat a következőre: „medvehistóriák”

Válogatás régi vadászkönyvekből és folyóiratokból. Hiánypótló kötetet tarthat kezében az a szerencsés olvasó, akinek jut az antikvár vadászkönyvek kereskedéséről jól ismert Zsombori Miklós kiadásában, ötven példányban megjelent könyvből. A Vuray György által szerkesztett kiadvány régi vadászkönyvekből, illetőleg folyóiratokból tartalmaz több „csokornyi” medvés olvasmányt, amelyeket napjaink történései külön aktualitással „fűszereznek” meg. A szerzők között olyan illusztris nevekre figyelhetünk fel, mint gróf Bethlen Gábor, ifj. gróf Teleki Sámuel, vagy gróf Eszterházy László.

 

    Képtalálat a következőre: „szarvasbőgés a kárpátokban”

J. Lányi András a Kárpátokban dolgozó erdőmester édesapjától örökölte természetszeretetét és vadászat iránti szenvedélyét. Történeteiből egy olyan világot ismerhetünk meg, amely mára már elmúlt. Érintetlen, vadregényes tájakat, a Kárpátok őserdeit tárják elénk, ahol medvék, ordasok éltek háborítatlanul, hiúz tizedelte az őzállományt, és ősszel bőgő szarvasok nyomában vadászok jártak.
 
 
    Kapcsolódó kép
Fekete ​István első elbeszélései a magyar vadászok neves folyóiratában, a Nimródban láttak napvilágot. Ennek főszerkesztője, Kittenberger Kálmán fedezte fel, és éppen úgy írásra biztatta az ajkai munkájával elégedetlen gazdatisztet, mint a másik két vadászbarát, az író Csathó Kálmán és a kritikus Láng Rezső. Ők hárman meghatározó szerepet játszottak Fekete István első elbeszéléskötetének összeállításában és megjelentetésében. 
Az Öreg utakon írásai 1934 és 1938 között készültek. Elbeszélésmódjukat alapvetően az első személyű történetmondás jellemzi, és az anekdotikus hagyománynak megfelelően, többnyire a visszaemlékezés áll a középpontban. A múlt panoptikumából különös alakok: ismerős vadőrök, barátok és rokonok elevenednek meg. Központi témájuk a vadászat, mégis csak elvétve szólnak kapitális vadak elejtéséről. Elbeszélőjük hazai környezetben is küzdhetne vaddisznóval, farkassal, esetleg medvével, de Fekete István nem a romantikus élethalálharcot…
 
 
    Képtalálat a következőre: „széchenyi Zsigmond élete”

A ​magyar vadászat talán legismertebb alakja mindmáig töretlen hazai és nemzetközi népszerűségét 14 magyar és 8 idegennyelvű könyvének, illetőleg az abban szereplő természeti és szociológiai tanulmánynak is beillő írásainak, valamint a kötetekben megfogalmazott erkölcsi iránymutatásainak köszönheti. 2015-ben „Ahogy elkezdődött” című önéletrajzát a honi vadászirodalom legjobb könyvének választották. Nem véletlenül… Pályáját és életművét ebből az Amicus Kiadó gondozásában megjelent, vadonatúj, 420 oldalas tanulmányból még alaposabban megismerhetik az olvasók, a sárpentelei gyermekévektől, az I. világháborús frontszolgálat időszakán és az afrikai vagy alaszkai szafarikon át, egészen a páratlanul gazdag trófeagyűjtemény Budapest ostroma során bekövetkező megsemmisülésén keresztül, egészen a haláláig. A kötet „Zsiga gróf” magánéletébe szintén betekintést enged, nemcsak írásban, hanem jó néhány fényképfelvételen keresztül is.